Så er det straks lucia dagen og her kommer min oppskrift på deilige sukkerfrie lussekatter, med sjokolade selvfølgelig. 😉 Kun fordi jeg elsker det!!! 🙂
Jeg har brukt honning i deigen men bruk gjerne vanlig sukker hvis du ønsker det. (ca 100 gram) Eller bruk finesse sukkererstatning eller sukrin hvis du foretrekker det. Mange bruker også rosiner i lussekattene men her har jeg brukt sukkerfri sjokolade. Men har du rosiner så bruk gjerne det.

Jeg har også brukt gurkemeie, et indisk krydder som gir gul farge på baksten. Egentlig er det safran man bruker i lussekatter men det er så dyrt å kjøpe så her jukser jeg med gurkemeie.
Lussekattene er ypperlige å fryse, ta opp og varm i ovnen. Det er også godt å ringle litt melis over, gjør det du liker. 🙂 Jeg brukte min kjøkkenmaskin når jeg lagde disse, det går også å lage uten å ha en kjøkkenmaskin men elt da for hånd.
Dette trenger du:

- 3 1/2 dl melk
- 150 gram mykt meierismør
- 1 egg
- 1 pakke tørrgjær
- 2-3 ss flytende honning (eller 100 gram sukker)
- 2 ts gurkemeie
- 1 1/2 ts kardemomme
- 740 gram hvetemel
Egg til pensling og evt sukkerfri sjokolade eller rosiner
Varm melken til 37 grader, tilsett gurkemeie i melken. Hell alt i en bakebolle og tilsett gjær og halvparten av melet, kardemomme, honning og egget. Elt sammen.




Når du har eltet dette sammen tilsetter du mykt smør og resten av melet. Elt litt slik at deigen slipper bakebollen.


Kle bakebollen godt med plastfolie og sett til heving på et varmt sted til deigen er dobbel. Det tar ca 40 min.

Så ruller du ut lussekattene, lag S’ er og andre figurer. Settes på et bakepapir brett og etterheves ca 30 min på et lunt sted.


Sett på oven på 210 grader varmluft. Putt rosiner eller sukkerfri sjokolade i de og pisk et egg som du pensler med. Stekes midt i ovnen 10-12 min.



Når de er ferdig stekt avkjøl de på en rist. Da er det bare å si God Santa Lucia og nyt hver lussekatt. 🙂

