Hva er bedre enn nystekte hveteboller? 🙂 Her har jeg bakt boller UTEN sukker og melk og de ble himmelsk gode. Når jeg sier uten sukker så ble vanlig sukker droppet og jeg brukte honning istedet. Her kan man bruke feks finesse eller sukrin. Tåler du sukker så bruk det. 🙂 For å få de 100% melkefrie (hvis du ikke tåler melk) så husk å bruke melkefritt smør.
Siden det var fastelaven så pisket jeg krem og fylte de med sukkerfritt jordbærsyltetøy, altså en digg sukkerfri jordbærkrem. Da ble det kos for alle.
Boller kan du også feks ha sjokoladebiter i så blir det sjokoladeboller. Bruk sukkerfri sjokolade hvis du vil fortsatt ha de sukkerfrie. Pisk feks krem og ha i sjokoladesaus så får du sjokoladekrem du kan fylle de med…her er det bare fantasien som stopper deg. 🙂
Ja en bolledeig MÅ heve litt for at de skal bli luftige og gode. Mine hevet litt over en time..har du god tid så hev de gjerne mer. Jeg brukte også en kjøkkenmaskin til å elte deigen godt sammen.
Det er alltid en grunn for å bake boller-alle rundt deg blir så glade! 🙂 Lag gjerne dobbel porsjon når du først er igang så kan du fryse ned og ta opp når det måtte passe seg. 😉
Dette trenger du til ca 12 store boller eller 16 litt mindre:
- 550 gram hvetemel
- ca 1/2 pakke tørrgjær gjær (+ evt en ss med luftigere bakst gjær)
- 1/2 ts salt
- 2-3 ts kardemomme
- 120 gram smeltet avkjølt smør
- 4 grådige ss med flytende honning
- 3 1/2 dl vann
- 1 egg til pensling
- evt fløte til krem og syltetøy hvis du vil fylle bollene
Begynn med å blande alt det tørre så tilsetter du det våte. Husk at smøret må være litt avkjølt etter det er smeltet. Ser deigen altfor våt ut tilsett litt mer mel.. La kjøkkenmaskinen gå i lavt tempo ca 10 min og tilslutt 2 minutter på full speed.
Når deigen er godt eltet så skal den være litt “tyggisaktig” konsistens. Rull ut til boller i ønsket størrelse og dekk de til på bakebrettet og sett de på et lunt sted ca 1 time.
Pisk sammen et egg og pensle bollene med etter heving. Stekes i ovnen på varmluft 200 grader 10-13 min. Avkjøl på rist.
Pisk krem og bland med syltetøy hvis du vil fylle de. Da er det bare å nyte!!! 🙂