Jeg har vært så heldig å få hjelp av min flinke svigermor til å bake surdeigsbrød, hun kom en med surdeigsstarter til meg som jeg må “mate” en gang i uken for å holde liv i. 😉 Jeg kaller surdeigsstarteren min for Mr. Surpomp. 😉 Ha ha. 🙂 Disse brødene er såå supersunne og påvirker ikke tarmen negativt. Godt for alle som sliter med tarmene sine eller bare du vil ha noe gode, sunne brød til frokost… En surdeigsstarter kan du kjøpe på butikken, i helsekost,eller spør en som har en om å få litt. 🙂 Eller lag din helt egen.
Surdeigsbrød er lett å fordøye og har et høyt næringsinnhold. Det er holdbart veldig lenge i forhold til andre typer brød. Dette er “slowfood” og som vi alle vet er nettopp denne type mat den aller sunneste for oss.
Ved å bake med surdeig starter en nedbrytningsprosess av både gluten og andre tungt fordøyelige stoffer i kornet. Dette gjør jobben for magen vår enklere og i tillegg øker surdeigen tilgjengeligheten av mineraler og andre næringsstoffer slik at de lettere tas opp i tarmen vår. 🙂 Dette er jo brød laget av en fermeterings prosess og det er supersunt for tarmen vår. Faktisk så stammer surdeig langt tilbake til Middelhavet for mer enn 10.000 år siden. 🙂 Så sett i gang og få kroppen sunn og glad!!
Dette trenger du til å lage 3-4 surdeigsbrød:
Surdeigstarter. Si hei til Mr. Surpomp! Mye surt og godt i Mr. Surpomp.
- 12 dl vann
- 3 ss Mr surpomp surdeigsstarter
- 1 1/2 ss himalayasalt
- 2 ss honning
- Havremel
- Speltmel
- Emmer
- Urkorn
- Chiafrø
- Solsikkekjerner
- Havregryn
Jeg har ikke skrevet mål på mel og korn, dette fordi du må prøve deg frem selv til hvor mye du trenger. Du kan bruke det melet og kornene du har tilgjengelig. Men det skal være ca 1,3 – 1,5 kg med mel tilsammen. Men jeg tar det melet jeg har og heller litt og litt oppi, av alle slag, helt til jeg ser deigen ser løs og fin ut. 🙂
Start med å helle 12 dl vann i en bolle. (Jeg brukte kjøkkenmaskinen min som stod og gikk hele tiden mens jeg puttet oppi mel og korn)
Tilsett Mr Surpomp (surdeigsstarter), salt og honning. Så begynner du å tilsette litt etter litt av melsortene og frøene til deigen er ganske våt men samtidig henger sammen. Ikke for fast men heller ikke for rennende.
Tilsett surpompen i vannet Tilsett honning og salt og litt etter litt mel og korn La kjøkkenmaskinen gå mens du tilsetter mel og korn
Dryss litt mel på toppen og dekk til med plastfolie og sett den lunt i minimum 6 timer.
Klar til heving i 6 timer ca.
Smør formene og hell i røren slik at formen er halvveis dekket av deig. La de stå på kjøkkenbenken til neste dag (ja de står natten over) Morgenen etter: Sett de inn i ovnen på 250 gr. Sett inn en ildfast form med ca 2 dl vann nederste i ovnen, da blir skorpen sprø og jevn. La de stå i 5 minutter på 250 gr før du senker varmen til 180 gr i ca 1 time.
Smør formene Hell oppi deigen, ca litt over halve formen skal bli dekket. La de stå på benken natten over.
Jeg måtte steke mine i ca 1 1/2 time, men neste gang skal jeg bruke varmluft. Da holder det nok med 1 time.
La brøden hvile på benken et par minutter før du hvelver de ut av formene og avkjøler på rist.
Nystekte.
Avkjøles på rist
Deles gjerne i to og fryses når de er avkjølte. Så er det lett å ta opp av fryseren. Jeg synes de er supergode nystekte selvfølgelig, men bruker alltid å putte de i brødristeren når det er noen dager gammelt, da blir de supersprøe og deilige. Nydelig til frokost. Håper du fikk til bakingen og blir avhengig av disse brødene – det ble nemlig jeg. 😉
Disse ble gode!! Nam.
Verdens beste surdeigsbrød!
Nydelige brød som gjør kroppen glad og sunn.
Leave a Reply