Jeg har alltid elsket lam. Alt med lam. 🙂 Jeg digger smaken og alt man kan lage. Denne gangen kommer det en “retro” oppskrift, dvs en rett som ofte ble laget i gamledager: Lammefrikasse’ 🙂 God gammeldags husmannskost. 🙂
Frikasse’ ble ofte laget av div kjøtt for å bruke opp rester fra kjøtt fra en annen middag. Idag tror jeg ikke frikasse’ står ofte på menyen rundt omkring i de yngres hjem men kanskje i de eldres. 😉 Den står ihvertfall på menyen her i huset. 😉
Jeg elsker frikasse og ihvertfall når det blir laget med lammekjøtt. Oppskriften er enkel og retten er såå utrolig god og smakfull!!! 🙂 Får vann i munnen bare jeg skriver om den. 😉 😉 Du kan lage den med fårikål kjøtt, lammebog, salt lammekjøtt eller lammelår skiver mm. Jeg brukte salt lammekjøtt.
Denne retten kan lages dagen før du skal spise den eller lag den samme dag. Jeg lagde såpass mye at jeg hadde middag i 2 dager til meg og mannen min. Supersmart og utrolig godt! 🙂
Dette trenger du til 4 personer:
- Ca 1, 2 kg lammekjøtt
- 2-3 gulrøtter
- 1/2 sellerirot
- 2 små persillerot
- 1/2 kålrot
- 1/2 stor purreløk
- 1 gul løk
- 4 ss hvetemel
- 1 1/2 dl fløte salt/pepper
- litt saft en sitron, smak til.
- bladpersille til topping (kan sløyfes)
- Poteter som tilbehør
Start med å skjære kjøttet i ca like biter. Jeg brukte lammekjøtt med ben og renskjærer ikke fra benet. Det blir god smak å lage den med ben. Leg kjøttet i en gryte og dekk med vann og kok opp. La kjøttet trekke i en time.
Mens kjøttet ligger og trekker i kjelen så hakker du grønnsaker i litt rustikke, grove biter.
Når kjøttet er trekt ferdig tilsetter du alle grønnsakene i gryta og koker ca 10 min.
Rør ut melet i litt vann til den er klumpfri og tilsett i gryten og småkok 10 min til. Tilsett fløten og smak til med salt/pepper og sitronsaft. (Jeg bruker saften fra ca 1/2 sitronen)
Smak til med salt og pepper. Kanskje du trenger litt mer sitron? Bruk gjerne bladpersille/persille som topping hvis du har det. Da er det bare å nyte og servere frikasse`n med kokte poteter. 🙂