Ingenting smaker så godt som hjemmelagde nystekte brød. 🙂 Og at disse er eltefrie er jo også et pluss. Rør bare sammen deigen, hev ca 45 min også stek. Lettere blir det ikke. 😉
Jeg har brukt både fint og sammalt mel her, bruk den blandingen du er glad i og har tilgjengelig. Grovt, sammalt eller kanskje bare Rug. Eller bare fint mel? Like godt alt sammen. 🙂 Her er det mange muligheter. Brødene er supre å fryse ned, gjør som meg, del brødene i 2 og frys ned de du ikke spiser. Det blir selvsagt 1/2 ferskt brød som spises mens det er ferskt og nystekt og de andre tar jeg opp fra fryseren når jeg trenger det.
Her kommer oppskriften….
Dette trenger du til 2 store brød:
- 1 pakke fersk gjær
- 9 dl vann
- 650 gram fint mel (hvetemel)
- 200 gram grovt/sammalt mel
- 200 gram havregryn
- 1 ts salt
- 1 god neve med sesamfrø (eller solsikkekjerner)
- 1 ss honning (eller sukker)
- 50 gram smeltet avkjølt smør
- evt gresskarkjerner til topping, eller bruk sesamfrø/solsikkekjerner
Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret.
Løs gjæren opp i vannet og tilsett alt det andre av ingredienser. Rør godt med en sleiv.
Dekk over bakebollen og sett den et varmt og lunt sted ca 45 min. Når den har hevet smører du 2 brødformer med olje og fordeler massen i begge formene. Dryss over frø/kjerner.
Brødene stekes på 200 grader (jeg brukte ikke varmluft) ca 45 minutter. Sjekk underveis, kanskje de må stekes litt lengre/kortere. Avkjøl på rist.