Lammerull er noe jeg forbinder med Jul. I alle år har min mamma laget lammerull til jul så dette har blitt en tradisjon vår familie. <3 Veldig godt og veldig koselig at hun fortsatt lager det. 🙂 Hun har det alltid på 1 juledag, da er det julefrokost hjemme hos de og hun har nystekte hjemmelagde horn til. Utrolig godt!
I år ville jeg være med når hun lagde det så jeg jeg kan lære meg det selv og en dag bringe tradisjonen videre. Og nettopp denne oppskriften skal jeg dele med dere. Mamma’s oppskrift på Lammerull, som stammer fra kokeboken hun fikk da hun gikk på Rauma skole i ung alder. Utrolig herlig synes jeg, de gamle oppskriftene og tradisjonene fra gammelt av er best.
For å lage en lammerull, gang gjerne oppskriften med to, slik mamma gjør når du først er igang, lammerullen er fantastisk god og går unna fort. 😉 trenger du :
- 1 slagside/rulleskinn av lam (alle slaktere har dette)
- ca 250 gram Lammebog i strimler til å legge i rullen
- 2 ts salt
- 2 ts sukker
- 2 ts gelantinpulver
- 2 ts malt ingefær
- 2 ts malt sort pepper
Du trenger også nylontråd til å sy sammen endene og en strømpe til å ha rullen i. (strømpen får du hos slakter)
Start med å kutte lammebog kjøttet i strimler. Renskjær rulleskinnet/lammeskinnet for sener og slintrer. Bland alt krydder og gelantinpulver i en bolle.
Strø over halvparten av krydderet på rulleskinnet før du legger på lammebog i strimler på skinnet. Krydre med resten av krydderet.
Så begynner du å rulle skinnet fra siden du står på og bortover, klem sammen rullen mens du ruller helt igjen.
Så må du sy sammen endene og skjøten. Bruk en tykk nål og nylontråd. Tråkle kjapt så det sitter på plass. Det trenger ikke se så fint ut. 😉
Så skal du dra på strømpen på rullen.
Mamma bruker en halv 1.5 liters flaske som er klippet litt opp på langs og putter først rullen inni og drar strømpen fra flaskehalsen og over så går det lekende lett. Dette trenger du selvsagt ikke å gjøre men det er et tips hvis du synes det er vanskelig å få dratt strømpen ordentlig på rullen.
Knyt godt en god knute i hver ende på strømpen eller bruk nylontråden til å knyte sammen. Så legger du rullen i feks en ildfast form. Strø godt over salt og la den ligge med godt med salt på i kjøleskap ca 1-2 døgn.
Så skal rullen trekkes i en stor kjele med oppkokt vann, ca 2 – 2 1/2 time. Den skal bare trekke på lav varme, ikke koke. Er rullen veldig stor må den stå litt lengre.
Når den er trekt ferdig skal den ligges i feks en brødform og presses med en gang mens den er varm. Legg feks en brødform til over rullen som allerede ligger i en brødformen, og legg feks en stor fjøl over og noen murstein på toppen. Eller bruk en presse hvis du har det. Eksempel under. (Mamma setter den alltid ute på verandaen kaldt under pressingen.)
Når den har ligget i press i noen timer er den ferdig. La den ligge i press ca 3-4 timer eller til den er blitt kald. (Noen la den ligge natten over.) Klipp av tråder og strømpe. Skjær i skiver og nyyyyt !!! 🙂 Nå kan den nytes med en gang eller fryses og tas opp til jul. (Det pleier mamma og gjøre.) Dette er god og hjemmelaget lammerull, akkurat slik de lagde den i gamle dager.