Det er påske og lam er da selvfølgelig et must! 🙂 Her har jeg laget lammestek i stekepose, ja jeg vet at jeg ofte bruker stekepose, men det er såå genialt og du slipper masse klin. 😉 Du får masse kraft som samler seg i posen som du kan bruke til saus pluss at kjøttet blir veldig saftig. Jeg kjøpte ferdig surrret og ferdig krydret lammestek. Er den ikke ferdig krydret så bruk feks salt/pepper, urtekrydder/provancekrydder, hvitløkskrydder.
Her kan du lage fløtegratinerte poteter til, det hadde jeg, eller så er ovnsstekte potetbåter kjempegodt til synes jeg. Bruk de grønnsakene du tåler og har tilgjengelig, masse hvitløk blandet med grønnsakene er veldig godt. 🙂
Sett av et par timer til steking i ovnen, alt ettersom hvor høy temperatur du har. Bruk et steketermometer, steken er litt rosa ved 65 grader og helt ferdig stekt ved 70 grader.
Dette trenger du: (vi var 7 stk og hadde 2 steker på 1,6kg)
- 1 surret lammestek ca 1,5-2 kg
- grønnsaker
- hvitløk
- sjalottløk
- litt rødvin
- salt/pepper/evt ferske urter
Poteter, evt lag fløtegratinerte eller feks ovnsstekt.
Til rødvinsaus:
- 1 sjalottløk
- 2 ss meierismør
- litt kraft
- 1-2 ss soyasaus
- evt creme fresh eller litt fløte/gryr
- evt maizenna til å tykne den
- salt/pepper
Hakk de grønnsakene du vil bruke i litt grove biter, det samme med hvitløken. Legg grønnsakene i bunnen av en stor stekepose. Så bruner du steken i litt smør i en panne på alle sider før du legger den oppå grønnsakene i posen. Hell i litt rødvin i posen og evt en klatt smør og ferske urter oppå steken før du lukker igjen.
Har du ikke stekepose så ikke fortvil, da gjør du bare det samme i en ildfast form som på bildet under.
Sett steken i ovnen ved 125-140 grader. Det tar ca 1 1/2 – 2 timer, alt ettersom hvor mye du har stekeovnen på. Husk å sette i et steketermometer, da ser du nøyaktig når steken er 65 eller 70 grader.
Mens steken er i ovnen forbereder du poteter og saus.
Sausen gjorde jeg slik:
Finhakk sjalottløken og fres den med 2 ss smør til løken er blank, hell på 3-4 dl rødvin og la den stå og småputre til den er redusert til halvparten av mengden. Tilsett kraft fra lammesteken som samler seg i stekeposen og evt en buljongterning og litt soyasaus. Smak til med salt og pepper og litt fløte eller creme fresh.
Når steken er ferdig og fått 65 eller 70 graders temperatur tar du den ut av stekeposen og lar den hvile ca 20 min før du skjærer i den. Grønnsakene kan ligge og holde seg varme i stekeposen så lenge. Gjør ferdig saus og poteter.
Klipp opp nettet og skjær i passende skiver. Server med grønnsakene og de potetene du har laget og saus til.
Da er det bare å servere og kose seg med deilig lammestek. Håper det smaker. GOD PÅSKE! 🙂