Høsten er tiden for lam til middag. Jeg er en stooor elsker av lam og gleder med alltid til lammekjøttet kommer i butikkene. 🙂 I denne gryten har jeg brukt sesongens grønnsaker, det er jo også så utrolig digg. Neper og rødbeter er supersunne grønnsaker som vi må bruke så mye vi kan. Rødbeter har lavt fettinnhold og høyt innhold av folat samtidig som det forebygger utmattelse. De inneholder masse antioksidanter, c vitaminer, kalsium og jern. Også blir det jo så fargerikt og fint. 🙂
Jeg brukte lammeskiver for de er det mest kjøtt på, men du kan bruke fårikålkjøtt også. Skjær opp alle grønnsakene på forhånd så går det kjapt å få alt i en gryte. Og det er så enkelt å putte alt i en gryte også…supert å lage mat på denne måten. Sett på gryten og gå deg en lang tur så er maten klar når du kommer hjem. 😉
Jeg tilsatt en skvett rødvin oppi gryta når det var klart for å småkoke, da blir smaken ekstra god synes jeg.
Dett trenger du til 4-5 personer:
- 4 lammeskiver, ca 1 kg
- 4 gulerøtter
- 1/2 kålrot
- En bit sellerirot
- 1 nepe
- 1 rødbet
- 1 persillerpt
- 4 fedd hvitløk
- 8-10 småpoteter
- 5 dl vann
- 2 buljongterninger
- 5 ss olivenolje
- salt/pepper/timian/basilikum
Start med å hakke opp grønnsakene. Så skjærer du lammeskivene i ca 4 biter og freser de i en gryte med litt smør mens du krydrer de.
Når lammeskivene er brunet kjapt så tilsetter du vann, olje, buljongterninger og alle grønnsakene.
Tilsett poteter og krydder. Ca 1 1/2 ts med timian og 1 1/2 ts med basilikum. Kok opp og sett på lokk og skru ned varmen. Det skal småputre i ca 1 time og 45 min.
Etter ca 1 time og 45 minutter er gryten ferdig. Smak til med evt mer salt og pepper før servering. Ønsker du den tykkere bruker du litt maizenna jevner i gryten og tar et raskt oppkok.
Da er det bare å servere og kose seg, gjerne med et glass godt rødvin til. 😉 Håper det smaker!