Ungarsk Gulajs med oksekjøtt som er langtidskokt er jo bare såå utrolig godt. Denne gryten regnes som Ungarns nasjonalrett sies det. Enkel gryte men kjempegode smaker. 🙂 Her har jeg hatt i både chili, hvitløk og sellerirot for å heve smaken et par hakk. Det er både sunt og godt for kroppen vår. Denne gryten passer perfekt som en helgemiddag, til venninneklubb eller bare også som en hverdagsmiddag. 🙂
En gryte som hele middagen er oppi er helt gull, server fra gryten på bordet. Rustikk og enkelt.
Det er masse antioksidanter i denne gryten både fra tomatene og grønnsakene. Så lag gjerne dobbel porsjon og frys halvparten ned så er det enkelt å ta opp til middag ved en senere anledning. Ja gryten må koke en stund men når du kjenner hvor mørt kjøttet blir så er det absolutt verdt å vente på. Sett over gryten og “glem” den mens du gjør noe annet. 😉 Du kan også gjøre gryten klar dagen før så er den bare å varme opp. 🙂
Dette trenger du til 4 pers:
- Ca 800-1000 gram oksekjøtt, gjerne høyrygg/bog
- 5-6 poteter med skall
- 2-3 store gulrøtter
- 1 bit sellerirot
- 2 sjalottløk
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 rød chili (kan selvsagt sløyfes)
- 1 boks hakkede tomater
- 2-3 ss tomatpure’
- 1 liter vann
- 4 grådige t-skjeer kjøttbuljong
- 3 grådige t-skjeer med paprikapulver
- 2 ts provance urtekrydder
- salt/pepper
- evt frisk persille på toppen
Start med å skjære kjøttet i passende biter, grovhakk sjalottløk, chili og hvitløk og skjær grønnsakene i biter.
Finn frem en gryte og ha i litt raps/olivenolje og brun kjøttet, gjerne i flere omganger så det ikke blir for mye kjøtt i pannen og gangen. Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Legg til side etter steking.
Tilsett litt meierismør i gryten som du stekte kjøttet og stek sjalottløken i et minutt. Tilsett hvitløk, chili og kjøttet som er brunet. Rør rundt i noen sekunder mens du krydrer med paprika og provance.
Så tilsetter du tomatpure’ og rører den godt rundt, vann, buljong og hakkede tomater. Sett på lokk og kok opp og la den småkoke slik i ca 1 time og 30 min. Så tilsetter du grønnsakene og lar den stå 25 min til, da uten lokk.
P.S: Det kan være lurt å tilsette 2 ss med sukker el honning for å balansere smaken. Det gjorde jeg. 🙂 Så er det bare å drysse over fersk persille og nyte!!!
Da håper jeg det smaker!!! Nyt og kos deg. 🙂