Elggryte med bacon og sopp

Elgkjøtt er så utrolig godt å bruke i gryter fordi det blir så mørt når du koker det. Kjøttet er veldig magert og inneholder massevis av jern og proteiner, kalium, sink og utrolig store mengder av B12. 🙂 Flott, ikke sant? God mat som samtidig er superbra for kroppen vår, dette liker vi! 😉

Denne gryten ble til når vi var på hytta på Hovden. Koselig med grytemat på fjellet som kan stå og putre en stund mens man nyter fjellheimen.

Jeg hadde både sopp og bacon i gryten siden baconet gir den gode salte smaken og soppen passer så godt med elgkjøttet synes jeg. Visste du forresten at aromasopp inneholder massevis av D vitaminer? Supert å bruke denne soppen i div matretter.

Ved siden av elggryten lagde jeg en potetmos. Jeg bruker en fløteskvett i de kokte, mosede potetene sammen med godt med meierismør og salt/pepper. Passer helt perfekt til gryten.

Dette trenger du til 4 pers:

  • 8-900 gram elgkjøtt
  • 400 gr bacon
  • 1 pakke med aromasopp
  • 4 sjalottløk
  • 1 persillerot
  • 1/2 sellerirot
  • 3 gulrøtter
  • 3 ts tørket eller fersk timian
  • 2 ts tørket basilikum
  • 3 laubærblader
  • ca 9 dl viltkraft eller oksefond (jeg brukte en hel pakke oksefond m fire beger i og 9 dl vann)
  • 3 dl kremfløte
  • salt/pepper
  • evt poteter til mos

Skjær kjøttet i litt grove biter, bacon i firkanter og sjalottløken i grove biter.

Smelt smør i en stekepanne og brun elgkjøttet på alle sider sammen med baconet og løken. Leg til side i en gryte etterhvert som det er ferdig. Stek litt om gangen så det ikke blir kokt i stekepannen.

Når alt er brunet og ligger i en gryte så hell på 9 dl vann og kraft/fond og alt krydder. Legg på lokk og la dette småputre ca 45 min.

Mens gryten koker kutter du opp grønnsakene og soppen i passende biter og setter potetene på koking til potetmosen.

Tilsett grønnsakene og soppen i gryten sammen med fløten og kok opp på nytt og la koke uten lokk ca 30 min. Smak til med salt og pepper.

Synes du gryten er for tynn så jevne den med litt maizenna. (Hell vannet av potetene og mos de godt med smør, fløte, salt og pepper.)

Da er det bare å nyte en deilig elggryte, gjerne med en nydelig og kraftig rødvin til. Bon Apetite’. 🙂

-Reklame-