Enkelt Rugbrød

Enkelt rugbrød med kesam er kjempegodt. Denne oppskriften er enkel og smakfull. Her har jeg brukt en boks med kesam i, noe som gjør brødet saftig. Av denne oppskriften får du 1 brød og 8 rundstykker. 🙂

Rug er supermat og inneholder både E og B vitamin, jern og magnesium. Det har et høyt innhold av fiber og det er positivt for å holde magen og tarmene i orden og reduserer risikoen for tarmkreft, diabetes og hjertesykdommer. Prebiotika finner du også i rug, et stoff som er veldig bra for de gode bakteriene våre i tarmen. Så spis mer rug, det er kjempesunt!

Jeg strødde havregryn over brødet og rundstykkene med gresskarkjerner på halvparten. Du trenger ikke strø over noe hvis du ikke har dette tilgjengelig. Brødet og rundstykkene er også supre å fryse. Jeg deler alltid brødet i to, så fryser jeg den ene delen til en dag jeg ikke har brød. Rundstykkene er deilige å ta opp av fryseren og varme i ovnen til feks suppe. 🙂

Dette trenger du til 1 brød og ca 8 rundstykker:

  • 1 boks kesam, la den stå litt i romtemperatur før bruk
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 1/2 ts salt
  • 200 gram siktet Rug
  • 200 gram sammalt fint spelt
  • 200 gram fint sammalt Emmer
  • 100 gram Chia frø
  • 3-4 ss olivenolje
  • 3-4 dl lunkent vann

Start med å blande ut tørrgjær i lunkent vann i en bolle. Tilsett kesam, salt, olivenolje og visp det godt ut. Tilsett alt det tørre og rør godt sammen til en seig deig.

Dekk bakebollen med plast og la den heve på et varmt sted til den er dobbel størrelse. Det tar ca 1 time.

Smør en brødform med olje. Ta ut deigen som er hevet og kna den godt. Del den i to, den ene delen former du til en avlang tykk leiv og legger i brødformen. Den andre til en lang pølse, del i like deler og rull til rundstykker. Nå kan du etterheve 30 min hvis du vil. Jeg hadde dårlig tid og droppet dette. 😉

Stekes på nederste rille i ovnen. Rundstykkene stekes ca 12-14 min og brødet ca 35-40 min. Alle stekovner er forskjellige så følg med når du steker.

Avkjøles på rist. Da er det bare å nyte og kose seg! 🙂 Håper det vil smake. 🙂

-Reklame-