Vi nordmenn er vanemennesker og etter tex mex maten inntok Norge, særlig på 80 tallet, så er Fredagstacoen noe veldig mange husstander har nettopp hver fredag. 😉 Faktisk så kom Tacoen til Norge allerede i 1965 da en norsk kjøpmann begynte å importere tacoprodukter bla for å tilfredstille behovet til amerikanerne som kom til Norge for å lete etter olje i Nordsjøen. 🙂 I 1973 begynte Oluf Lorentzen å importere Old El Paso produkter, mexicansk hermetisert mat til Norge.
Men Tacoen vi nordmenn spiser er ganske langt unna hvordan mexicanerne spiser den. Tacoen oppsto faktisk av aztekerkvinnene i Mexico, som måtte frakte mat til mennene på jobb, så å putte maten i lefser fant de ut var enkelt å frakte. Tacoen i norske hjem er en mer forsiktig Taco enn i Mexico. Vi er forsiktige med sterkt krydder og bruker nesten alltid kjøttdeig, ost, mais, salat, tomat, løk og ferdig kjøpt salsa. Mexicanerne bruker ofte bønner, fersk chili, avocado, koriander og lime. Og salsaen deres inneholder faktisk sjokolade. Men styrken på salsaen deres er HOT og finnes selvsagt i flere styrker. Og ja de bruker også kjøtt men da hele tynne kjøttstykker/kyllingstykker med hot hjemmelaget salsa, løk og koriander og Lime.
Cavagal*s MexicanskeTaco.
Over til FredagsTacoen her hjemme. Kjøttdeig i alle varianter er vanlig men har du prøvd biffkjøtt som er langtidsstekt? Kjempegodt. 🙂 “Pulled pork” eller “Pulled chicken” er også godt istedefor kjøttdeig. Mange bruker Tacoen kjøttfri og har kidneybønner eller chilibønner med tacokrydder på i sin torilla. Mulighetene er mange og tilbehøret er enormt.
Lag tacokrydderet ditt selv uavhengig av hvordan du lager tacoen din. Her kommer oppskrift:
- 2.5 ts chiliflakes
- 3 ss chilipulver
- 2 ss malt spisskummen
- 2 ss malt paprikapulver
- 2.5 ts hvitløkspulver
- 2 ts malt sort pepper
- 1 ss salt
- 1/2 ts cayennepepper
Bland alt i en skål og oppbevar det i en tett boks. Til 400 gram kjøtt brukes ca 2 ss med tacokrydder med 1 dl vann. Smak deg frem. 😉
Alle liker sin Taco på sin måte. Lag Tacoen din slik DU liker den. Jeg liker å lage en mexicansk taco uten salat, mais, rømme kjøttdeig osv.. Her kommer min oppskrift som forøvrig bugner av masse antioksidanter og vitaminer og deilige eksotiske smaker:
Dette er skikkelig godt!!
Dette trenger du til 4 stk:
- 750 gram kyllingfilet/lårfilet
- 2 pakker Chicken Taco paste sause, eller bruk ca 500 gr ferdig Barbecuesaus
- 1 pakke med små tortillas (8-12 stk)
- 1 avocado
- Fersk koriander (kan sløyfes om du ikke er fan av det)
Hjemmelaget Salsa:
- 250-300 gram cherrytomater eller vanlige tomater
- 1 rød chili
- 1/2 kinesisk hvitløk
- 1-2 vårløk
- 1-2 sjalottløk
- 1 mango (Denne kan servers på siden hvis du ikke vil blande den i salsaen)
- en neve fersk persille
- salt/pepper
Jeg starter med å sette på ovnen, 180 gr. Legg kyllingen i en ildfast form og hell over sausen. Stekes i ovnen ca 18 min.
Legg kyllingen i en form, hell over sausen Klar til ovnsteking
Hakk alle ingrediensene til salsaen, jeg bruker en liten blender, lettvint og kjapt. Har du ikke en blender så finhakk alt. Mangoen hakker jeg for hånd.
Jeg finhakker vårløk, hvitløk,tomater, løk,chili og persille Skvis litt lime i salsaen, smak til. Krydre med salt og pepper
Hakk mangoen i små biter
Når kyllingen er ferdig river du den fra hverandre med 2 gafler og blander kyllingkjøttet rundt i formen så all sausen blander seg.
Kyllingen er ferdig Ferdig “revet”.
Del avocadoen i tynne skiver. Varm tortillas lefsene. Så legger du på Avocado, mango, salsa og tilslutt kylling. Dryss over godt med fersk koriander.
Del avocadoen i skiver
Legg på salsa Legg på kyllingen
Da er det bare å nyte en deilig Mexicansk Taco. Håper det smaker. 🙂
Utrolig digg!
Slik skal en mexicansk taco spises, ikke noe rulling her i gården. 😉
Leave a Reply