Gresk Stifado er min manns favorittrett når vi er i Hellas. Det er grekernes svar på lapskaus. Langtidskokt mat er Ja mat for kroppen og er kjempegodt. Vi har laget denne retten til vår signatur rett og funnet ut hvordan vi liker den. 🙂 Stifado er smaker fra de greske øyer – og nå som vi ikke kan reise pga Covid 19 så kan vi ihvertfall lage mat med smaker fra Hellas 😉
Vi bruker storfekjøtt men den er også veldig god med lammekjøtt. Bruk gjerne bankekjøtt, denne gangen brukte vi mørbrad. Det er et mye dyrere kjøtt men det eneste vi fant i butikken. MEN husk at det skal koke lenge så ikke bruk det dyreste kjøttet. 😉 En gresk salat til er det mange som pleier å ha som tilbehør men vi digger den best med ovnstekte greske sitronpoteter og tzatziki. Noen bruker ris til og noen bruker potetmos. Bruk det som du er glad i og liker best. Vi har alle forskjellige smaker. 😉
Det som tar tid når du lager denne retten er : Skrelle småløken og koketiden. 🙂 MEN det er absolutt verdt å vente på. Du må sette av ca 3 timer til koking, lager du den dagen før er det bare å varme den opp.
Dette trenger du til 4 pers:
- Ca 1 kg storfe kjøtt
- 2-3 bokser med hakkede tomater
- 16-20 småløk (eller små sjalottløk)
- 2 kinesiske hvitløk
- 4 dl rødvin
- Ca 4 dl vann
- 1 god ss tomatpure’
- 2 kanelstang
- 2 ss rødvinseddik
- 4 laubærblader
- 2-3 ss sukker (eller honning)
- 2 ts muskattnøtt
- 2-3 ts oregano
- 3 ts med gresk stifadokrydder(kan sløyfes, bruk evt provance krydder)
- 2 ts grovhakket pepper
- salt/pepper
- Evt poteter hvis du vil ha det til
Begynn med å skjære kjøttet i chunky, grove terninger. Grovhakk hvitløk og skrell småløken.
Skjær kjøttet i chunky grove biter Grovhakk hvitløken Skrell småløken, den skal være hel
Brun kjøttet i en god olivenolje i en veldig varm panne, her er jeg ikke gjerrig på mengden olje i pannen. 😉 Brun i flere omganger så det ikke blir trangt i pannen under steking. Salte og pepre godt. Legg kjøttet over i en gryte etter bruning.
Brunes i varm panne m olivenolje Salte og pepre godt
Når kjøttet er brunet og lagt i en kasserolle tilsetter du alt av ingredienser, UNTATT småløken. Den skal oppi siste 30-40 min av koketiden.
Tilsett alt i gryten, untatt småløken. Kokes i ca 3 timer.
Når det er ca 30-40 igjen av koketiden tilsetter du småløken.
Når gryten nesten er ferdig smaker du den til, mulig du må tilsette litt mere sukker/honning, salt og pepper. Den skal ha blitt tykk og god etter kokingen. Server med det du liker best til. Ta ut laubærbladene og kanelstengene før servering. 😉
Da gjenstår det bare å si : Kali orexi’ 🙂 Velbekomme på gresk 🙂
Mmmm Sifado, en smak av de greske øyer.
NYTES!!
Leave a Reply