Gresk lammegryte med smaker av Hellas – denne gryten er så utrolig god, enkel og lager seg selv inne i ovnen. Jeg er for tiden på hytta på fjellet og lagde denne til oss alle som var her 🙂 En gresk aften som alle satte pris på. Smakene her er helt utrolig nydelige og du drømmer deg bort til greske øyer, zorba og ouzo 😉 Denne gryten er supersunn med masse antioksidanter, betakaroten og sunt fett fra oliven.
Gryten skal stå i ovnen ca 3 1/2 time og dette er perfekt hvis du skal ut å gå tur i fjellet eller har andre gjøremål. Mat som lager seg selv er det beste som finnes. Smakene kommer så godt frem når det er langtidskokt. Du kan også lage denne gryten dagen før og bare varme den opp. Jeg hadde gresk fetaost til topping, det var utrolig godt og anbefales hvis du er glad i det. Kjøp fetaosten hos din lokale innvandrerbutikk – der er den aller best.
Dette trenger du til 6 -7 pers: (i tillegg til fetaost til å ha på toppen)
- Ca 2 1/2 kg lammelår i skiver eller grytekjøtt av lam
- 6 gulrøtter
- 6-10 fedd hvitløk
- 4-5 sjalottløk
- 1 purre
- 1 rødløk
- 3 bokser moste, hakkede tomater
- 4 ss olivenolje til steking
- 2 ts spisskummin
- 2 ts tørket oregano
- 2 ts paprikapulver
- 2 ts tørket chili
- 250 g oliven, gjerne marinerte med smak
- Evt poteter til å ha ved siden av
Renskjær lammekjøttet og del det i store fine biter. Brun det i flere omganger i veldig varm panne med olivenolje. Salte og pepre det. Legg det over i en gryte som tåler å stå inne i stekeovnen.
Kutt lammekjøttet i passende store biter Brun kjøttet
Kutt gulrøtter i passende store biter, purren i tynne skiver, sjalottløken i to og rødløken i biter. Hvitløken skal være hel.
Legg grønnsakene, hakkede tomater og alt krydderet i gryten, legg kjøttet oppi etterhvert som det er brunet.
Bland alt sammen i gryte, untatt oliven, de skal i tilslutt
Kok opp gryten en gang, sett på lokk og sett gryten inn i stekeovnen, varmluft på 130 grader. Da kan du gjøre hva du vil mens denne fikser seg selv i noen timer. Helt på slutten av koketiden tilsetter du oliven. Jeg serverte med nykokte poteter og fetaost til.
Tilsett oliven helt tilslutt
Da er det bare å glede seg!! Velbekomme 🙂
NAM!
Smaker av greske øyer
Bare å nyte!
Leave a Reply