Koking av kraft til supper/sauser

Jeg er opptatt av sunn mat og sunn tarm. Dette henger sammen og jo mere kraft vi får i oss, jo bedre får tarmen vår det. Kraft kan faktisk dempe betennelser. Så sliter du med betennelser i tarmen eller i leddene så få i deg massevis av kraft. Drikk kraften gjerne i en kopp eller lag deg forskjellige supper av kraften.

Kraftbein inneholder mye kollagen som er superbra for oss samtidig som det gir oss mye mineraler,aminosyrer, proteiner, Omega 3 og 6. Det forbygger og styrker muskel og skjelettsystemet vårt og gir oss energi samtidig som det stimulerer fordøyelsen.

Og det er slett ikke vanskelig å lage kraft, for det lager seg selv. Jeg er så heldig at jeg har mye tilgang på kraftbein av vilt, både hjort og elg, så dette putter jeg i gryten. Og av grønnsaker bruker jeg som regel det jeg har i kjøleskapet, her er det lurt å bruke de grønnsakene som begynner å bli myke så slipper man å kaste så mye mat. Kraftbein får du hos slakteren og i kjøttdiskene rundt omkring.

Slik gjør du:

  • Finn den største kjelen du har og fyll godt over halvparten med kaldt vann. Jeg koker ofte 2 fulle kjeler så har jeg mye kraft til senere.
  • Tilsett kraftbein (og evt en svineknoke for den salte smaken)
  • Tilsett gulrot,løk,sellerirot(eller stangselleri),persillerot,hvitløk,ingefær og evt purre og ferske urter hvis du har det.
  • Kok opp og la stå i ca 2-3 timer på lav varme
  • Bruk en sil og sil av kraften og hiv grønnsakene og kraftbeinene. Hvis du brukte svineknoke i så renskjær den og legg til side.
  • Hell kraften i passende bokser og frys ned.

Når du skal lage en saus eller suppe er det bare å ta opp boksene fra fryseren og tilberede. Kjøttet fra svineknoken kan du også fryse og tilsette i kraften når du lager suppe.

Dette kan du også lage med en hel høne eller kylling. Sleng den oppi gryten med grønnsakene og kok. Sil av, renplukk kyllingkjøttet til feks kyllingsuppe og frys hønsekraften og kjøttet. Kjempegodt og supersunt for tarm og kropp.

Når du skal lage suppe av kraften tilsetter du de grønnsakene du har tilgjengelig i kraften, godt å få brukt opp de som har ligget en stund, tilsett evt kjøttet fra svineknoken eller feks pølsebiter og krydre med salt/pepper og evt tørkede urter. Kok opp og server’.

Når du har fryst kraften og har den liggende i fryseren er det utrolig lettvint og kjapp middag å lage og det beste av alt : Det er bra for deg og tarmene dine!

Server’ med flatbrød til eller et godt brød. Velbekommen.

-Reklame-